Termoplastik ile termoset arasındaki temel farklar nelerdir?

Her iki ürün de benzerlikler göstermesine rağmen, çok farklı özelliklere ve uygulamalara sahiptirler. Aşağıda termoplastikler ile termoset farklılıkları, kürleştirme işlemlerini ve her birinin artıları ile eksilerini göstermeye çalışacağız. Performans farklılıklarını anlamak ürün tasarımlarınızı geliştirmenize yardımcı olabilir!

TERMOPLASTİK – TERMOSET
Termoplastikler ve Termosetler, sıcak ortamdaki davranışlarına göre farklılaşan iki ayrı polimer sınıfıdır. İkisi arasındaki temel hammadde farkı; termosetler sertleştiğinde kalıcı olarak katı halde kalırken, termoplastiklerin yeniden eritilebilmesidir. Bu fiziksel özelliklerin bir sonucu olarak, termoplastik malzemeler düşük erime noktalarına sahipken, termosetler şekilsel ve mekanik özelliklerde kayıplar olmadan yüksek sıcaklıklara dayanabilir.

TERMOPLASTİKLER
Termoplastik granüller ısıtıldığında yumuşarlar ve daha da fazla ısı uygulandığında akışkan hale geçerler. Hiçbir kimyasal bağlanma olmadığından kürleme işlemi %100 geri dönüşümlüdür. Bu özellik, termoplastiklerin malzemenin fiziksel özelliklerini olumsuz yönde etkilemeden tekrar kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini sağlar. Çeşitli performans yararları sunan çeşitli termoplastikler vardır, ancak malzemelerin çoğu genellikle yüksek mukavemet, çekmeye karşı direnç ve kolay esneklik sunar. Hammaddeye bağlı olarak, termoplastikler plastik torbalar veya yüksek gerilimli mekanik parçalar gibi çok çeşitli ürünün üretilmesinde kullanılabilir. Termoplastik polimerlerin örnekleri arasında; PE, PVC, ABS, SAN, TPU, PP vb. bulunur.

Termoplastiklerin Avantajları:

Yüksek oranda geri dönüştürülebilir
Yüksek darbe dayanımı
Yeniden şekillendirme yetenekleri
Kimyasallara dayanıklı
Estetik açıdan üstün yüzeyler
Sert kristal şeffaf veya lastiksi hammadde seçenekleri
Termoplastiklerin Dezavantajları:

Üretim için ilk yatırım ve kalıp maliyetlerinin pahalı olması
Düşük ısılarda yumuşaması ve hatta erimesi
TERMOSETLER
Reaksiyon enjeksiyonlu kalıplama (RIM) ile de işlenebilen termosetler, kalıcı bir kimyasal bağ oluşturmak üzere kürleme işlemi sırasında bir araya gelen polimerleri içerir. Bu işlem, malzemeler içindeki monomer zincirleri arasında zayıf bağlar oluşturur ve ısı uygulandığında ürünün yeniden erimesini önleme riskini ortadan kaldırarak termosetleri çeşitli iç ve dış giydirme parçaları ve elektronik cihazlar gibi yüksek ısı uygulamaları için ideal kılar. Termosetler, malzemenin mekanik özelliklerini büyük ölçüde iyileştirerek, çok daha gelişmiş kimyasal direnç, ısı direnci ve yapısal bütünlük sağlar. Termosetler deformasyona karşı dirençlerinden dolayı sızdırmazlık ürünleri için sıkça kullanılır ve ayrıca mevcut darbelere dayanıklı plastiklerin bazıları arasındadır. Termoset polimerlerin örnekleri arasında epoksiler, poliüretanlar, fenolikler, silikonlar ve polyesterler bulunur.

Termosetlerin Avantajları:

Yüksek sıcaklıklara daha dayanıklı
Son derece esnek tasarım
İnce veya kalın cidarlı parça üretimine olanak vermesi
Yüksek boyutsal kararlılık seviyeleri
İlk yatırım maliyetlerinin daha uygun olması
Termosetlerin Dezavantajları:

Geri dönüştürülemez
Yüzeyin boyanması daha zor
Yeniden şekillendirilemez veya şekilsel deformasyona uğrarlarsa düzeltilemez
Paylaş0Kaydet

Bir cevap yazın

İsim *
E-posta *
İnternet sitesi